ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentTyper av Taxibilar - Vilka taxityper finns det?

Typer av taxibilar

Typer av Taxibilar

Det finns många olika typer av taxibilar, taxityper, som används som taxi.

Flygtaxi

Flygtaxi är egentligen inte en typ av taxibil utan används för taxibilar som kör till och från flygplatser till oftast en fastställd taxa.

Flygtaxi Sverige AB som startades 19988 är också ett företag som förmedlar taxiresor till och från alla flygplatser men även tågstationer i Sverige. När man bokat en taxibil via flygtaxi sker taxiresan alltid till fastställt pris och inte behöver betalas i bilen.

Skoltaxi

Skoltaxi är en taxibil som på morgonen eller på eftermiddagen kör skolbarn till och från skolan. Skoltaxi används till barn som bor längt bort från skolan och där det inte finns tillräckligt stort underlag för att köra skolbuss.

Tjejtaxi

Tjejtaxi är benämningen på taxibilar som kör tjejer billiger hem på kvällar för att minska risken att tjejerna ska bli överfallna. Det har diskuterats ifall det är lagligt att ha speciell tjejtaxa i taxibilen men oavsett detta finns det flera taxibolag som erbjuder taxiresor till reducerat pris.

Limousinetaxi

Limousinetaxi

Limousintaxi är en lyxig, oftast stor eller riktigt stor taxibil som inte alltid är märkt med den karakteristiska taxiskylten. Denna typ av taxibil används ofta när man vill få uppmärksamhet vid t.ex. bröllop, skolbaler eller till den fina festen.

Personbil som taxi

Det allra flesta taxibilarna är registrerade som vanliga personbilar som kräver B-körkort. Denna taxityp får ta upp till 8 passagerare om bilen är typgodkänd för detta. För att köra taxi krävs dock godkänd taxilegitimation.

Lätt lastbil som taxi

Det förekommer större taxibilar som kan ta ända upp till 15 passagerare. Kravet för att köra dessa taxityper, är förutom taxibehörighet på körkortet, även att taxiföraren har busskörkort (D1) som man måste vara 21 år för att ta.

Svarttaxi

Svarttaxi är en form av taxi som innebär att taxibilen inte är märkt som taxi och att taxiföreren inte har taxilegitimation. Svarttaxi är mest förekommande på helgkväller och då ofta när någon vill göra sig en extra hacka genom att köra fulla personer från krogen.

Svarttaxi snedvrider konkurrensen och om du väljer att åka svarttaxi någon gång ska du vara medveten om detta det inte finns några krav på svarttaxiförarens bakgrund och att det är mycket vanligare med brott i samband med svarttaxi än något annat färdsätt.


Allt intressant om taxibilar

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om taxibilar men också en del kul och lustiga saker gällande taxibilar.Meny - Taxibilar
Till förstasidan på www.taxibilar.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter